port of antwerp bruges

Fluxys wil Zeebrugge omvormen tot draaischijf energietransitie

Fluxys en dochterbedrijf Fluxys LNG doen een marktpeiling naar de interesse voor de invoer van ‘groene’ energiedragers naar de terminal in Zeebrugge. De bevraging loopt nog tot februari. Infrastructuurbeheerder wil met de marktbevraging onderzoeken of er interesse is de LNG-terminal in Zeebrugge te verbreden naar andere duurzame energiedragers.

De Zeebrugge Multi-molecule Hub moet rechtstreeks vanuit de zee toegang bieden aan grote schepen om naast LNG ook waterstof en waterstofdragers aan te voeren. De marktpeiling biedt spelers een kans om hun groeiende behoefte aan capaciteit voor duurzame energiedragers kenbaar te maken. Het marktmodel van de terminal biedt alle potentiële klanten open toegang tot de voorgestelde diensten. De peiling staat open voor geïnteresseerde partijen in diensten voor koolstofneutraal bio-LNG of synthetisch LNG, waterstof, waterstofdragers, gecomprimeerd aardgas en conventioneel LNG. De eerste resultaten van de marktintenties worden voorjaar 2024 verwacht.

Fluxys wil met de Zeebrugge Multi-molecule Hub een grote bijdrage leveren tot de versnelling van de energietransitie. ‘Dit project sluit aan bij de federale waterstofstrategie en ondersteunt de Port of Antwerp-Bruges om een draaischijf voor groene energie te creëren in z’n havens’, aldus Pascal De Buck, Managing Director en CEO van Fluxys en Fluxys Belgium.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl