Umicore R&D

Umicore krijgt lening van EIB voor onderzoek naar batterijmaterialen

Umicore heeft een lening van € 350 miljoen met een looptijd van acht jaar afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB). Het bedrijf gaat de middelen gebruiken voor de financiering van haar R&D op het gebied van technologie voor herlaadbare batterijmaterialen voor elektrische voertuigen en de recyclage van EV-batterijen.

Umicore kreeg in 2020 al een lening van 125 miljoen euro van de EIB voor de financiering van de eerste Europese fabriek voor kathodematerialen in Polen.

Umicore werkt aan innovaties op het gebied van diverse batterijmaterialen. Van nikkel, mangaan en kobalt (NMC) tot toekomstige hoog lithium mangaan (HLM) en volgende generatie solid-state en natrium-ion batterijtechnologieën. De Europese onderzoekscentra voor batterijmaterialen van Umicore bevinden zich in Olen, België; Kokkola, Finland; Nysa, Polen; en in Hanau, Duitsland. Umicore recycleert EV-batterijmaterialen op industriële schaal in Hoboken, België. In 2022 investeerde Umicore 316 miljoen euro of 7,6 procent van haar inkomsten in onderzoek en ontwikkeling.

REPowerEU

De EIB heeft in 2023 haar financieringssteun aan batterijgerelateerde projecten verhoogd tot meer dan 1,6 miljard euro. In de afgelopen vijf jaar heeft de EIB dit soort projecten voor in totaal 2,8 miljard euro gefinancierd. Deze activiteiten dragen ook bij aan de doelstellingen van REPowerEU en het Green Deal Industrieel Plan, die zich richten op het terugdringen van Europa’s afhankelijkheid van de invoer van fossiele brandstoffen en steun bieden aan de eigen productiecapaciteit voor netto-nul-technologieën voor een snelle en rechtvaardige overgang naar klimaatneutraliteit.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl