LeydenJar bouwt op Strijp

LeydenJar bouwt fabriek voor innovatieve anodematerialen in Eindhoven

Het Nederlandse innovatieve batterij-bedrijf LeydenJar Technologies bouwt haar eerste fabriek in Eindhoven op het oude Philips-terrein Strijp-T. Het is de bedoeling dat het bedrijf er silicium-anodes voor batterijen met een hoge energiedichtheid gaat maken. De geplande productiecapaciteit is voor een hoeveelheid anodemateriaal voor 70 MWh aan batterijen. LeydenJar wil de nieuwe faciliteit in 2026 openen.

De anodes van LeydenJar worden geïntegreerd in lithium-ion batterijen. Dit zorgt voor een hogere capaciteit en oplaadsnelheid. Volgens het bedrijf is de energiedichtheid 70 procent hoger dan bij gebruik van conventionele anodes. Daarbij zijn ze tot tien keer dunner, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor toepassing in voertuigen en consumentenelektronica. Ook zegt de onderneming dat de milieu-impact van de productie van haar type anodes 85 procent lager is dan die van grafietanodes.

4 miljoen smartphone batterijen

De LeydenJar PlantOne zal zich vestigen in het karakteristieke TX gebouw op Strijp-T, de oude machinefabriek van Philips. Momenteel wordt dit gebouw gerenoveerd als onderdeel van de herontwikkeling van het gebied. Het bedrijf denkt de fabriek in 2026 te kunnen openen. De productiecapaciteit komt dan op 70 MWh aan pure silicium anode-folie. Genoeg voor 4 miljoen smartphone batterijen, berekent LeydenJar. Het bedrijf past zelfontwikkelde productietechnologie toe.

Eindhoven

LeydenJar kiest voor Eindhoven om haar eerste fabriek te bouwen vanwege de reputatie van de stad op het gebied van R&D en innovatie. Het bedrijf beschouwt de aanwezigheid van universiteiten, onderzoeksinstituten en belangrijke ondernemingen als belangrijke troeven om in deze groeifase stappen te kunnen maken. LeydenJar besloot eind 2022 om te investeren in de bouw van een fabriek voor anodematerialen nadat ze hiertoe een ondersteuning van 30 miljoen euro van de Europese Investeringsbank ontving.

LeydenJar heeft overigens plannen om verder uit te breiden. Het bedrijf werd in 2016 opgericht. Inmiddels haalde het 70 miljoen aan venture capital op en heeft het meer dan 70 hoogopgeleide werknemers in dienst.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl