Shell legt bouw biobrandstoffenfabriek Pernis stil

Shell legt de bouw van haar biofuelsfabriek op het Shell Energy and Chemicals Park in Pernis tijdelijk stil. De onderneming geeft aan dat het de oplevering van het project herziet om ‘het toekomstige concurrentievermogen onder de huidige marktomstandigheden te waarborgen’.

Shell bouwt op haar site in Pernis in de Rotterdamse haven een biobrandstoffenfabriek met een capaciteit van 820 duizend ton per jaar. Het bedrijf nam in september 2021 de definitieve investeringsbeslissing voor de fabriek. Shell wil hier SAF en hernieuwbare diesel uit afval produceren.

‘Door de bouw op locatie nu tijdelijk te pauzeren, kunnen we beoordelen wat de meest commerciële aanpak voor het project is’, zegt Huibert Vigeveno, directeur Downstream, Renewables and Energy Solutions van Shell. Door dit besluit zullen er minder contractors op de site werken en zullen er minder werkzaamheden plaatsvinden. Hierdoor kunnen de kosten worden gereduceerd en de projectuitvoering worden geoptimaliseerd.

Eind 2022 liet Shell al weten dat de bouw van de biobrandstoffenfabriek vertraagd was. De planning was in eerste instantie om in 2024 op te starten. De verwachte oplevering werd toen opgeschoven naar eind 2024, begin 2025. Nu geeft het bedrijf geen informatie over de mogelijke planning of wanneer het verwacht de bouw te hervatten. Later deze week geeft Shell een update over het tweede kwartaal. Hier zal het ook terugkomen op de gevolgen voor investeerders van het stilleggen van de bouw.

Foto: Shell, (c) Ernst Bode

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl