Dow schaalt technologie voor zuivering pyrolyse-olie op

Dow werkt aan de engineering van een eenheid die pyrolyse-olie – gemaakt van afvalplastic – zuivert voor gebruik in de fabrieken van het concern. De eenheid komt op de site in Terneuzen te staan en krijgt een capaciteit van 10.000 ton per jaar.

Dow wil met de eenheid een nieuwe technologie van Haldor Topsoe voor het zuiveren van circulaire grondstoffen naar een industriële schaal tillen. Diego Donoso, president van Dow’s Packaging and Specialty Plastics-activiteiten: ‘Door gebruik te maken van de technologie en expertise van Haldor Topsoe kunnen we de risico’s van het opschalen van zuiveringscapaciteiten verminderen, in lijn met onze inspanningen om het afval te stoppen en de kringloop te sluiten.’

De eenheid draait op de PureStep-technologie van Haldor Topsoe, die onzuiverheden uit vloeibare grondstof kan verwijderen. Als de opschaling van de technologie goed verloopt, kunnen straks nieuwe kunststoffen worden gemaakt van laagwaardig gemengd afval. Inclusief banden en producten die PVC bevatten!

Verwachte vraag

Er is nu al een sterke marktvraag naar circulair polyethyleen. En Dow wil tegen 2030 één miljoen ton plastic inzamelen, hergebruiken of recyclen om aan de verwachte vraag te voldoen. In lijn met die ambitie werkt het bedrijf ook al samen met Fuenix Ecogy. Dit bedrijf heeft een technologie ontwikkeld voor de productie van pyrolyse-olie uit plastic afval. Het gaat om een thermochemisch proces dat in Duitsland is ontwikkeld en gepatenteerd. De Duitse technologiepartner heeft zijn krachten gebundeld met een groep ondernemers in Limburg die samen Fuenix Ecogy vormen.

Lees meer over de samenwerking met Fuenix Ecogy.

Delen:
Author