Elektrolyser HyCC en BP komt op Maasvlakte

HyCC en BP hebben een joint development agreement gesloten voor het project H2-Fifty. De twee partijen willen in 2023 een finale investeringsbeslissing nemen over de bouw van de 250 megawatt elektrolyser in Rotterdam.

Een haalbaarheidsstudie heeft laten zien dat het project een forse bijdrage kan leveren aan vergroening van de industrie in de regio. De groene waterstof van H2-Fifty, maximaal 45.000 ton per jaar, zal worden ingezet om de raffinaderij van BP en andere industrieën in het havengebied te verduurzamen.

In de haalbaarheidsstudie is onder andere de techniek verder uitgewerkt. Ook de locatie van de elektrolyser is bepaald, deze komt op de Maasvlakte. Het komende jaar gaan de partners een technologieleverancier selecteren, het ontwerp van de installatie verder uitwerken en starten met de milieustudies voor het vergunningentraject. Volgend jaar volgt een investeringsbeslissing.

Djewels 1

Halverwege dit jaar neemt HyCC samen met Gasunie een investeringsbeslissing over het veel kleinere waterstofproject Djewels 1. Het gaat hierbij om een 20 megawatt elektrolyser op Chemiepark Delfzijl, die ongeveer 3.000 ton groene waterstof per jaar gaat maken voor BioMCN. Eind 2024 willen HyCC en Gasunie de installatie operationeel hebben

De volgende fase van het project is Djewels 2. Daarbij gaat de capaciteit van de installatie naar 60 megawatt. De extra 6.000 ton geproduceerde groene waterstof is bestemd voor SkyNRG, dat het gebruikt om biokerosine te maken van afval- en reststromen, zoals gebruikt frituurvet van regionale industrieën. KLM gaat de biokerosine afnemen. Een investeringsbeslissing over Djewels 2 volgt later dit jaar.

Lees hier een interview met  Joost Sandberg, projectleider van Djewels 1 en commercieel directeur bij HyCC.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl