Eerste spades in de grond voor Rotterdamse MXDA-fabriek

De bouw van de nieuwe MXDA-fabriek van Mitsubishi Gas Chemical in Rotterdam is officieel begonnen. De eerste spades gingen vorige week symbolisch in de grond. De fabriek krijgt een capaciteit van 25 kiloton en moet medio 2024 in productie gaan. De fabriek wordt gebouwd op het terrein van Huntsman.

Mitsubishi Gas Chemical produceert al MXDA sinds 1970 met een zelfontwikkeld proces. In totaal heeft het bedrijf vier MXDA-fabrieken gebouwd, waarvan er nu nog twee operationeel zijn. De fabriek in Niigata (1993) en Mizushima (2008) produceren samen zo’n 40 kiloton per jaar. Vanuit deze Japanse fabrieken worden momenteel klanten over de hele wereld voorzien van MXDA.

Het bedrijf verwacht dat de vraag naar het product vanaf 2022 de bestaande capaciteit zal overstijgen. Daarom besloot het een nieuwe fabriek te realiseren. Rotterdam kwam daarbij het beste uit de bus om vooral klanten in Europa maar ook in het oosten van de VS te kunnen voorzien van MXDA.

Anticorrosie-eigenschappen

MXDA wordt voornamelijk gebruikt in epoxycoatings voor infrastructuurtoepassingen vanwege de uitstekende anticorrosie-eigenschappen. In deze sector is Europa de grootste markt voor MXDA. De twee bestaande fabrieken in Japan zijn tot de opstart van de nieuwe fabriek volledig in bedrijf en blijven de eveneens groeiende markten in Azië bedienen.

Mitsubishi heeft voor de vestiging in Rotterdam een dochteronderneming opgericht: MGC Specialty Chemicals Netherlands. Het heeft Bilfinger Tebodin ingeschakeld voor de engineering, inkoop en bouw (EPCm) van de nieuwe fabriek.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl