Delamine plaatst nieuwe batchkolom

Delamine heeft een nieuwe batchkolom in de bestaande installatie in Delfzijl geplaatst. Daarmee kan het bedrijf meer hogere amines produceren, die kunnen worden toegepast in producten waaraan hoge kwaliteitseisen worden gesteld, zoals kunststoffen, olie en coatings.

Het plaatsen van de nieuwe batchkolom bood de nodige uitdagingen, stelt construction manager Arie van Leeuwen. ‘We moesten creatief zijn om alles in de beperkte beschikbare ruimte kwijt te kunnen.’ Door de krappe, beschikbare ruimte was het lastig om aan de kolom te werken. Delamine, een joint venture van Nouryon en Tosoh Corporation uit Japan, produceert ethyleenaminen op Chemie Park Delfzijl. Het productieproces is gebaseerd op de omzetting van dichloorethaan met ammoniak.

Een andere uitdaging was de lange levertijd van de benodigde materialen. ‘Voor sommige materialen liep de levertijd op tot een jaar’, vertelt Robert Ytsma, project portfolio manager. ‘We besloten op een gegeven moment om de halffabrikaten rechtstreeks te laten leveren en die zelf hier bij Delamine in elkaar te zetten. Een bijzondere samenwerking tussen verschillende afdelingen van Delamine en de leverancier.’

Afstemming en flexibiliteit

Vanwege de korte doorlooptijd van de constructie werden veel werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. Er werkten daardoor veel mensen tegelijk op een kleine ruimte. Dit vroeg veel afstemming en flexibiliteit van de verschillende teams. Zij wisten de kwaliteit van de werkzaamheden echter te handhaven. Geen enkele las of persing werd afgekeurd. Uiteindelijk werd het project door deze bijzondere omstandigheden drie maanden later opgeleverd dan oorspronkelijk gepland.

Meer rust en overzicht

Sinds maart werkt het bedrijf ook al met een nieuw besturingssysteem in de controlekamer. ‘Het nieuwe systeem geeft meer informatie, biedt nieuwe mogelijkheden om het proces te monitoren en is veel eenvoudiger aan te leren’, aldus projectleider Jeroen Smith.

Smith ging met operators om tafel om hun inbreng te vragen. ‘Hieruit kwam allerlei informatie naar voren die zo goed mogelijk in het nieuwe systeem is meegenomen. Operators krijgen bijvoorbeeld minder afbeeldingen op het scherm. Eén afbeelding met meer informatie in plaats van soms wel acht afbeeldingen. Dat geeft meer rust en overzicht.’ Een andere verbetering is dat aan alarmen verschillende prioriteiten kunnen worden gegeven.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl