Vulcan opent Lithiumfabriek

Vulcan opent lithium-fabriek in Landau

Vulcan heeft haar Lithium Extraction Optimalisation Plant (LEOP) in het Duitse Landau gisteren officieel geopend. Het is de eerste Europese fabriek voor de lokale productie van lithium-chemicaliën. Lithium is een belangrijke grondstof in de batterijen van elektrische voertuigen.

Het lithium is afkomstig uit de grootste lithium-voorraad in Europa, in het Oberrheintal Brine Field in Duitsland. De afgelopen drie jaar deed Vulcan tests om lithium in dit gebied te produceren. Het bouwde ook pilot-installaties in Insheim en Landau. Vulcan investeerde veertig miljoen euro in de faciliteit. De nieuwe plant is bedoeld om het proces te optimaliseren en personeel te trainen. Tegelijkertijd worden tonnen lithiumchloride geproduceerd. Vulcan bouwt de komende tweeënhalf jaar een commerciële installatie voor de productie van lithiumproducten.

Tegelijkertijd met de lithiumproductie, komt ook aardwarmte vrij. Deze wordt weer in de productie gebruikt. De geothermische energie die vrij zal komen als de commerciële installatie draait, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen.

Overeenkomsten

Vulcan heeft al een aantal belangrijke overeenkomsten gesloten voor de afname van de lithiumproducten. Onder meer met autofabrikanten Stellantis, Volkswagen en Renault en batterijproducenten Umicore en LG. Als de commerciële fabriek in gebruik wordt genomen, kan Vulcan genoeg lithiumhydroxide leveren voor 500 duizend elektrische voertuigen.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl