Ineos Geel

Ineos wil PTA-installatie Geel in de mottenballen leggen

Ineos Aromatics heeft vandaag bekend gemaakt dat het een van zijn eenheden voor de productie van PTA (gezuiverd tereftaalzuur) op de site in Geel uit dienst wil nemen. Het bedrijf zegt deze beslissing te nemen omdat de Europese productie van PTA vanwege aanhoudende stijgingen in energie-, grondstof en arbeidskosten niet concurrerend is met export vanuit Azië.

Ineos Aromatics kondigde tijdens een Bijzondere Ondernemingsraad het voornemen aan om de kleinste en oudste van zijn twee PTA (gezuiverd tereftaalzuur) – eenheden in zijn geïntegreerde PX- en PTA-productiefaciliteit in Geel uit dienst te nemen. De fabriek ligt al sinds anderhalf jaar stil. Het bedrijf onderzoekt al geruime tijd de toekomst van de installatie en voerde verschillende maatregelen door om de installatie te verbeteren. De aanhoudende moeilijke marktomstandigheden nopen het bedrijf nu toch om de productieeenheid buiten gebruik te stellen.

Herplaatsen

INEOS start nu het overleg op met de sociale partners om de impact van de plannen maximaal te beperken. Het bedrijf wil betrokken werknemers zo veel mogelijk herplaatsen in andere activiteiten op de site in Geel. Ineos blijft overigens wel PTA en paraxyleen produceren op de site. PTA wordt toegepast als grondstof voor de productie van polyesters.

Aziatische concurrentie

Steve Dossett, CEO van INEOS Aromatics benadrukte het belang van steunmaatregelen voor de Europese industrie tegen de Aziatische concurrentie. ‘Hoge energie- en operationele kosten hebben de Europese PTA-productie een groot competitief nadeel toegebracht ten opzichte van exporteurs uit Azië, die hun voordeel halen uit de toegang tot goedkope Russische koolwaterstoffen. De invoering van Europa van tijdelijke antidumpingheffingen voor Chinese PET-hars is een stap in de goede richting, maar de Europese industrie heeft dringend nood aan meer steunmaatregelen. Op Europees niveau moet nog meer actie worden ondernomen tegen andere importeurs van kunstmatig laaggeprijsde PTA en PET-hars. In België moet actie worden ondernomen om de stijgende loonkosten onder controle te krijgen.’

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl