Gasprijs extreem laag

De gasprijs staat momenteel op een extreem laag niveau. Energy en technologiebedrijf Powerhouse ziet hier een vijftal verklaringen voor. Lage prijzen voor olie en kolen in combinatie met grote voorraden in de gasopslagen drukken de gasprijs naar bedragen onder de tien euro per megawattuur. Met name de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten drukt ook de LNG-prijzen.

In een analyse zet Powerhouse uiteen welke factoren momenteel de gasprijs drukken. Op de hele korte termijn ziet de energiemarktspecialist zelfs prijzen onder tien euro per megawattuur. Maar ook op de lange termijn (2023) is de gasprijs op dit moment bijzonder laag (17,50 euro per megawattuur).

Olieprijs

Nog steeds is olie richting gevend voor de gasmarkt. Als China en de VS tot een oplossing kunnen komen zou dat een boost voor de afkoelende economie betekenen de prijzen stuwen. Of OPEC zou de olieproductie kunnen beperken. Momenteel zorgt de enorme aanvoer van schalieolie uit de VS ervoor dat de olieprijs nog laag blijft. Als de prijs zo laag wordt dat de Amerikanen stoppen met produceren, kan dat de prijs herstellen.

Ook kolen worden gezien als (vervuilender) alternatief voor aardgas. Ook de kolenprijs is laag en drukt de gasprijs. En dan zien de experts van Powerhouse ook nog dat de gasopslagen ramvol zitten. Pas als het koud wordt, worden deze aangesproken. Daar lijkt voorlopig geen sprake van.

LNG

Het handelsconflict tussen China en de VS stagneert de productie in Azië, wat de LNG-consumptie negatief beïnvloedt. Het LNG dat normaal gesproken richting China gaat, wordt nu goedkoop aangeboden in Europa.

CO2-prijs

De handelsexperts van Powerhouse zien de gasprijs wel stijgen als er daadwerkelijk een hoge CO2-prijs wordt afgedwongen. In dat geval is aardgas het schonere alternatief voor steenkool. Toch hebben de prijsdrukkende ontwikkelingen nog de overhand. Uiteraard doen ze geen uitspraken over toekomstige ontwikkelingen. Maar voorlopig kan de industrie nog profiteren van een lage gasprijs.

 

 

Delen:
Tags
Author